19 de setembre 2012

Ha mort Francesc Candela i Escrivá. Un bon advocat i un bon amic.



Nascut a Gandia l'any 1937, llicenciat en dret el 1962. Al llarg d'aquestes dècades esdevingué un dels advocats de referència de la Safor, tant per la seua activitat privada com per la defensa de tot tipus de causes polítiques[1], destacant al llarg de la seua trajectòria com a defensa jurídica d'independentistes represaliats, com en el processament el juny de 1982 de militants del PSAN (entre els quals Josep Guia) per haver enganxat cartells contra el governador civil de València José María Fernández del Río.
Va ser un dels fundadors de Nova Germania, embrió del valencianisme polític d'esquerres i el Partit Socialista Valencià, i el 1974 ajudà a implantar el PSAN al País Valencià, partit al qual va pertànyer fins la seua mort. Amb el seu company Josep Guia, i també Ernest Lluch, formà part l'any 1975 del grup anomenat els 10 d'Alaquàs que s'havien reunit a aquesta població valenciana i foren detinguts durant una reunió per la policia espanyola i imputats per un delicte d'associació il·lícita, ja que la reunió tenia l'objectiu de constituir el consell Democràtic del País Valencià per crear un govern autònom.
El 1979 va ser triat regidor a Gandia en les primeres eleccions democràtiques junt amb Cebrià Molinero, en la llista d'Esquerra Unida de Gandia, partit nacionalista local. Junt amb altres, va formar després Unitat del Poble Valencià, partit sota el qual es presentaria la següent legislatura, el 1983. Tot i això, quan faltaven uns mesos per finalitzar la segona legislatura democràtica, en l'any 1986, Candela va donar el relleu a Bernat Rodríguez i es va retirar de la política municipal.[4]
El 13 de setembre de 2012 va morir a Gandia, el seu poble. Descan-se en pau.